Мінцифра разом із ООН Жінки допомагають вразливим групам жінок підвищити доступ до цифрових послуг

  Перегляди 903

Один з актуальних у наш час проєктів, який вповаджує Мінцифра разом із ООН Жінки, спрямований на лідерство жінок у цифровому просторі. Це допоможе жінкам, а особливо тим, які належать до вразливих груп, долати обмеження та соціально-економічний вплив COVID-19 шляхом використання цифрових платформ та інструментів, зокрема ресурсів порталу Дія. 

Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції: «Завдяки знанням, отриманим під час навчання цифрової грамотності, можна освоїти сучасну професію і підвищити свою конкурентність на ринку праці. Питання в тому, що не у всіх є така можливість, тому такі ініціативи мають велику цінність».

«Цей проєкт дає змогу жінкам із вразливих верств населення та всім категоріям громадян долучитися до якісного навчання цифрової грамотності в комфортний спосіб за підтримки та спрямування цифрових менеджерів — спеціалістів-бібліотекарів на місцях. А поява в цих громадах обладнання — важлива складова в побудові інфраструктури цієї доступності в здобутті знань та послуг для підтримки ініціатив», — зазначила Руслана Коренчук, керівниця проєкту Дія.Цифрова освіта.

Три територіальні громади (Недобоївська Чернівецької обл., Луцька Волинської обл. та Бехтери Херсонської обл.) вже облаштували громадські простори для жінок із безоплатним доступом до інтернету. Вони отримали ноутбуки, проектор і проекційний екран, планшети, навушники, вебкамеру, маршрутизатор, спікерфон та штатив. 

21 січня відбулося останнє встановлення обладнання для громади Краснопіння на Сумщині. «Відтепер ми зможемо допомагати нашим відвідувачкам і з цифровими проблемами, адже багато жінок звертаються з проханням завантажити сертифікат чи підключити до мобільного пристрою застосунок Дія, отримати квитки на «"Кайдашеву сім’ю" в обласному театрі тощо», — розповіла бібліотекарка читального залу в Краснопіллі Наталія Дейнека.

Наступним етапом проєкту буде триденний тренінг для майбутніх цифрових менеджерів, які навчатимуть та консультуватимуть жінок, як користуватися цифровими послугами. Тренінги будуть відбуватися з 31 січня до кінця лютого для пілотних чотирьох областей проєкту та м. Києва.

«Розширення цифрових можливостей сільських жінок — це каталітична інвестиція в досягнення гендерної рівності в Україні. Глобальний досвід ООН Жінки підтверджує, що цифрова грамотність та використання можливостей інтернету задовольняє не лише практичні потреби сільських жінок щодо отримання цифрових послуг, кількість яких розширюється в країні, а й підвищує їхню впевненість у собі, розкриває їхній потенціал і дає їм можливості стати лідерками в своїй громаді», — зазначила Нургуль Асилбекова, керівниця проєкту ООН Жінки «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні».

«Організовуючи роботу Хабів цифрової освіти, бібліотекарі повинні враховувати специфіку різних цільових аудиторій, зокрема й жінок із незахищених груп. А цифрова грамотність для таких жінок, є важливою. Адже це реальна можливість змінити своє життя», — Оксана Бруй, Президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, директорка НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

«Можемо підбити перші підсумки в рамках реалізації проєкту «Жінка-лідерка в цифровому просторі»: обладнання для центрів цифрового розвитку встановлено в бібліотеках перших пілотних об'єднаних територіальних громадах, адміністратори пройшли короткий курс підготовки з використання такого обладнання. Але важливіше інше: Академія цифрового розвитку спільно з організацією ООН Жінки, Міністерством цифрової трансформації, у співпраці і за підтримки Української бібліотечної асоціації, місцевих адміністрацій і органів самоврядування, заклали основу створення центрів, де кожна жінка може отримати професійну підтримку свого прагнення розвиватися у світі цифрових можливостей, і я радо спостерігаю, як ми всі спільно робимо це можливим», — Антоніна Букач, представниця Академії цифрового розвитку. 

Ініціатива здійснюється в межах проєкту ООН Жінки в Україні «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Канади. Також до підтримки проєкту долучилися Українська бібліотечна асоціація та Академія цифрового розвитку.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт