e-Демократія на Волині: 100% громад області використовують електронні звернення

19 вересня 2023, 11:24
  Перегляди 456
  Перегляди 456

У Волинській області активно розвивається електронна демократія: кожна громада поступово впроваджує онлайн-інструменти. Відтепер у всіх 54 громадах Волині впроваджено сервіс електронних звернень. Це означає, що мешканці області можуть надсилати свої зауваження та пропозиції до органів місцевого самоврядування в онлайн-режимі. Це значно спростить і пришвидшить процес обробки звернень, допоможе побудувати ефективну комунікацію громадян та фахівців державного сектору, а також залучити мешканців області до процесів державотворення.

«Питання е-демократії сьогодні дуже важливе, хоча ці процеси складні, адже в нашій країні війна. Однак попри ті труднощі, які ми зараз переживаємо, громади Волині продовжують впроваджувати цифрові рішення», — зазначила заступниця голови облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Вікторія Левчук.

Загалом в області спостерігається тенденція збільшення кількості електронних звернень. Наприклад, станом на 1 вересня 2023 року кількість електронних звернень, поданих до територіальних громад Волині, становила близько 1 400, що на 330 більше, ніж за аналогічний період минулого року. 88% поданих звернень до органів місцевого самоврядування вирішено позитивно, за рештою 12% — надано роз’яснення ОМС. Серед них найбільшого попиту набули е-звернення з питань соціального захисту населення, містобудування, земельних та транспортних питань, надання адміністративних та послуг житлово-комунальних господарств.

На сьогодні у Волинській області серед інструментів е-демократії найбільшого розвитку, окрім електронних звернень, набули електронні петиції — вони запроваджені в 78% громад. На тлі воєнного стану мешканці області почали подавати петиції та звернення вдвічі активніше. Особливим попитом користуються ті, що стосуються питань транспорту та освіти.

Повномасштабне вторгнення загалом трансформувало електронну демократію та найбільше вплинуло на громадський бюджет. Якщо раніше за допомогою цього інструмента громади могли отримувати кошти на реалізацію суспільно корисних проєктів, то зараз усі кошти спрямовані на військові потреби.

У найближчих планах Волинської адміністрації — підключити 100% онлайн-інструментів (е-петиції, е-консультації та бюджет участі) в усіх 54 громадах Волині.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт