Дніпропетровщина отримає понад 557 мільйонів гривень на розвиток цифрової трансформації

24 жовтня 2022, 10:41
  Перегляди 480
  Перегляди 480

У Дніпропетровській області затвердили регіональну програму інформатизації (РПІ) «Дніпропетровщина: цифрова трансформація» 2023-2025 фінансування якої становить понад 557 млн грн. 

 

У прийнятій РПІ передбачаються заходи із розвитку цифрових послуг та інфраструктур, електронного урядування, розбудови інформаційного суспільства та покращення звітності органів державної влади. 

 

Фінансування програми, терміном на 3 роки, становить 557,2 млн грн. Із цих коштів більше 130 млн грн виділять упродовж 2023 року; 238,5 млн грн – 2024 року, а 2025 року Дніпропетровщина отримає понад 188 млн грн.

 

РПІ складається з низки ключових напрямів:

 

1. Впровадження режиму “без паперів”. Масштабування систем електронного документообігу задля досягнення 95 відсотків забезпеченості користувачів, яким необхідна система е-документообігу.

2. Кібербезпека та кібергігієна. Підвищення рівня захисту системи інформаційно-аналітичного забезпечення, проведення зі спеціальними службами тренінгів, семінарів з основних правил та поведінки у використанні регіональних інформаційних ресурсів, у соціальних мережах тощо.

3. Цифровий розвиток територіальних громад області. Впровадження рішень у сфері цифрового розвитку та співпраця із цифровими лідерами/ками у громадах.

4. Підключення до мережі інтернет сільських територій та об’єктів соціальної інфраструктури. Це продовження роботи, що ведеться з 2021 року: участь громад у державній субвенції на підключення соцзакладів до широкосмугового доступу до інтернету, а також співпраця з основними телекомунікаційними компаніями.

5. Забезпечення безперервної роботи системи інформаційно-аналітичного та електронного комунікаційного покриття центру області. Наприклад, робота комунікаційного центру на базі комунального підприємства “Головний інформаційно-комунікаційний і науково-виробничий центр” Дніпропетровської облради”, що передбачає майже 50 серверів, 6 сховищ даних, понад 60 фахівців та майже 2000 користувачів корпоративної мережі органів влади області.

6. Проведення навчання з цифрової грамотності, впровадження інструментів електронної демократії та інші заходи у сфері цифрової трансформації.

 

“Відтепер Дніпропетровщина з оновленою регіональною програмою цифровізації. Це дуже важливий крок, попри тривалу війну, оскільки дозволяє нам отримати нові  можливості для підтримки та розвитку інформаційних ресурсів області, підсилити кібербезпеку необхідних складових інформаційної системи та сприятиме розвитку цифровізації у регіоні. Окрема увага приділена розвитку цифрової освіти та безпаперового документообігу в громадах”, - зазначив Іван Начовний, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. 

 

 

Після початку військової агресії росії пріоритетність завдань та заходів на 2023-2025 напрацьовані відповідно до вимог та викликів сьогоднішнього дня. Основною відмінністю від попередньої програми є посилена увага до кібербезпеки та кіберзахисту. Враховувалися потреби громад у якісному обладнанні, захисту інформації, а також відновлення пошкодженого телекомунікаційного обладнання через бойові дії країни-агресора. 

 

З огляду на посиленні кібератаки ворога на інфоресурси, опрацьовано питання щодо придбання ліцензій на відповідне антивірусне програмне забезпечення, зокрема для поштових серверів та системи е-документообігу, корпоративної мережі та проведення заходів з посилення кіберзахисту регіональних інфосистем.

Наразі, у Дніпропетровській області найбільша кількість територіальних громад в Україні, тож розробка РПІ враховувала їхні запити. Окрім підключення до мережі інтернет сільських територій та об’єктів соціальної інфраструктури, передбачили:

- переведення адміністративних послуг у режим онлайн;

- залучення до навчання населення області щодо цифрових навичок та підвищення рівня цифрової компетентності посадових осіб органів влади;

- розробка та впровадження сучасних е-комунікаційних та цифрових технологій у сферах публічного управління, освіти, науки, охорони здоров’я та культури;

- підвищення рівня інклюзії та якості е-сервісів;

- розширення доступу до інформації про діяльність місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування регіону.

Переглянути Програму можна тут

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт