Як застосунок Дія допоміг викрити шахрайську схему з оформленням кредитів на 300 тис. грн

  Перегляди 4281

У Кривому Розі кіберполіція затримала 33-річну жительку, яка незаконно оформлювала онлайн-кредити на інших громадян у різних фінансових та мікрокредитних установах. Міністерство цифрової трансформації України допомогло викрити цю шахрайську схему та зупинити серію злочинів.

Про це стало відомо під час спільного брифінгу кіберполіції, Мінцифри та НБУ.

Жінка виманювала необхідну інформацію для оформлення кредитів: паролі та логіни до електронної пошти, акаунтів соціальних мереж, паспортні дані, фінансовий мобільний номер тощо. За допомогою цієї інформації вона зламувала акаунти, де могли зберігатися документи та інші особисті дані. Підробивши паспортні дані та змінивши фінансові номери потерпілих на свій, жінка отримувала доступ до онлайн-банкінгу громадян. Це дозволило їй не лише «виводити» кредитні гроші, але й оформлювати нові кредити на потерпілих. 

За попередніми даними, в шахрайську схему потрапили 40 потерпілих. Збитки становлять понад 300 000 гривень. У межах розслідування також був встановлений один випадок, коли фігурантка через підбір пароля отримала доступ до електронної пошти потерпілої, де зберігалися електронні копії документів та особисті фото. З використанням цих даних був отриманий доступ до онлайн-банкінгу та здійснений вхід до мобільного застосунку Дія.

Подальше розслідування зазначеної схеми підтвердило захищеність Дії та неможливість отримання кредиту онлайн із використанням цифрових документів у Дії без участі їх власника за умови дотримання надавачами чинного законодавства. Кіберполіція проаналізувала 1500 звернень українців щодо шахрайства з кредитами. У жодному з них Дія не фігурувала, що також підтверджує безпеку цифрових документів.

“Мінцифра постійно працює над захистом застосунку Дія. Її безпека — це основа послуг. Ми завжди матимемо виклики в цифровому просторі. Вони будуть спільними для всіх — органів влади, держслужбовців та кожного українця. Ці виклики мають нас всіх об'єднувати та навчати нового, а не роз'єднувати. Тому ми також працюємо над підвищенням цифрової грамотності українців. Це ті знання, які допоможуть захистити себе та не стати жертвами шахраїв”, — заявив перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб.


Щоб не постраждати від аналогічної схеми шахрайства, Мінцифра та кіберполіція закликають: 

  • подбати про захист фінансового номера, а саме заборонити віддалену заміну SIM-картки в мобільного оператора або перейти на контрактне обслуговування;
  • завжди використовувати подвійну автентифікацію на всіх сервісах, якими користуєтеся; 
  • не залишати копії персональних даних у місцях, до яких можуть отримати доступ шахраї;
  • не публікувати свій фінансовий номер на платформах оголошень та в соцмережах.

За місцем проживання підозрюваної правоохоронці провели обшуки та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, копії підроблених документів та SIM-картки, що використовувалися у протиправній діяльності. Фігурантку затримали відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Жінці оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. 

Підозрюваній загрожує до восьми років позбавлення волі.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт