Як розвиток відкритих даних в Україні пришвидшить інтеграцію до ЄС: дослідження

  Перегляди 769

Відкриті дані — це основа прозорої роботи уряду та фундамент розбудови демократичної держави. Розвиток цієї сфери — один з головних пріоритетів Мінцифри від початку створення. 

Зараз працюємо над адаптацією українського законодавства у сфері відкритих даних до європейського. Це пришвидшить інтеграцію нашої держави до Європейського Союзу та забезпечить включення України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Ми дослідили, наскільки наше законодавство у сфері відкритих даних відповідає європейському. Зокрема Регламенту (ЄС) 2018/1807 та Регламенту (ЄС) 2022/868. Результати дослідження показали, що частина європейських положень уже втілена в українському законодавстві. Тобто воно має високий рівень адаптації до європейського. 

«За три роки Україна стала трендсеттером у сфері відкритих даних. Як кандидат до ЄС ми взяли на себе зобов’язання імплементувати європейські норми законодавства до українського. Це дослідження допоможе продовжувати розвиток сфери відкритих даних. Його результати доводять, що Україна зможе швидко інтегруватися до європейського цифрового ринку», — зазначив керівник з розвитку відкритих даних Міністерства цифрової трансформації Михайло Корнєєв.

За результатами дослідження створили чіткий план імплементації законодавства ЄС. Перед впровадженням його обговорять з громадськими діячами та врахують позиції усіх стейкхолдерів. Він передбачає:

  • Створення спеціального органу, який контролюватиме взаємодію органів у сфері доступу до публічної інформації та захисту персональних даних.

  • Створення єдиного інформаційного пункту для користувачів, які хочуть повторно використовувати дані. 

  • Розвиток системи професійної підготовки спеціалістів з питань обробки та захисту даних.

  • Міжнародне співробітництво у сфері обміну неперсональними даними між Україною та країнами ЄС.

«Наприкінці лютого Уряд разом з міністерствами розпочали селф-скринінг рівня відповідності українського законодавства до права ЄС. Це надзвичайно відповідальний та складний процес, однак вкрай необхідний для продовження сталого руху до членства в Європейському Союзі. Вдячні міністерствам, зокрема Мінцифрі, за ретельний підхід до цього процесу. Цінність дослідження полягає також в тому, що воно має чіткий план імплементації законодавства, що є запорукою успішної подальшої адаптації. Вже зараз адаптація найважливіших європейських підходів до управління даними, публічною інформацією є критично важливою для України», — зазначила керівник експертної групи з питань політичної взаємодії між Україною та ЄС Урядового Офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ксенія Кузьменко.

Крім того, у майбутньому Україна планує запустити платний ринок обігу даних. Це допоможе відшкодувати витрати на обробку та зберігання інформації, забезпечити високий рівень якості наборів даних і в такий спосіб усунути низку корупційних ризиків. 

«Щоб ефективно боротися з корупцією, необхідно мати якісне законодавство, сильні антикорупційні інститути та цифрові інструменти. Спираючись на Дорожню карту дослідження, маємо змогу посилити вже наявне антикорупційне законодавство та наблизити Україну до європейського цифрового ринку», — прокоментував керівник напряму електронних сервісів і відкритих даних USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Анастас Бойко.

Запровадження  європейських стандартів у національну сферу відкритих даних допоможе об’єднати правові системи України та країн ЄС, покращити економічний розвиток нашої держави, а також пришвидшити інтеграцію до Європейського Союзу.

Дослідження розроблене громадською організацією «Тренінгово-консультаційний центр з доступу до інформації» у межах USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», що реалізується Фондом Євразія та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України і підтримки Фонду Східна Європа. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт