В Україні запрацював Електронний кабінет забудовника

Прес-офіс
13 грудня 2019, 09:10
  Перегляди 4980

У тестовому режимі розпочав роботу електронний кабінет забудовника, який надасть користувачам доступ до повністю автоматизованих послуг з отримання повідомлень та декларацій щодо всіх етапів будівництва об’єктів класу наслідків СС1. Це вперше в Україні запускають державні послуги найвищого ступеня автоматизації. Оцифрування цих послуг матиме значний антикорупційний вплив, оскільки призведе до усунення людського фактору під час надання зазначених послуг.

Презентація Електронного кабінету забудовника відбулася за участі Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та Віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, міністра розвитку громад та територій Альони Бабак. 

Проєкт реалізовано у партнерстві Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства цифрової трансформації та Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Електронний кабінет забудовника (ЕКЗ) – це персоніфікована онлайн-сторінка для реєстрації та отримання документів декларативного (повідомлення та декларації), а пізніше – дозвільного (дозволи, ліцензії та сертифікати) характеру щодо об’єктів будівництва. 

На першому етапі запуску е-кабінету передбачено надання послуг з отримання документів декларативного характеру для будівель класу наслідків СС1, що стосуватимуться всіх етапів будівництва, а саме: підготовчих та будівельних робіт, а також – прийняття будівлі в експлуатацію. 

Об’єкти класу СС1 є найбільш затребуваними в Україні – близько 85–90% від усієї кількості. Лише протягом 2018 року ДАБІ отримала 1 417 повідомлень про початок підготовчих робіт, 106 645 повідомлень про початок будівельних робіт та 73 338 декларацій про готовність об’єктів класу наслідків СС1 до експлуатації. 

До класу СС1 належать житлові та промислові будівлі (до чотирьох поверхів), а також – об’єкти лінійної інфраструктури і навіть дороги. Окремо виділяють об’єкти, що зводять за будівельним паспортом: індивідуальне будівництво, не вище двох поверхів, з площею до 500 квадратних метрів, господарські будівлі та споруди на цій же земельній ділянці.

Усі перелічені послуги будуть повністю автоматизованими в межах е-кабінету, тобто надаватимуться без участі посадових осіб органів держархбудконтролю. Інформація буде перевірятися автоматично, у тому числі – щодо права власності на ділянку та її цільове призначення, параметрів відповідності об’єкту до СС1: квадратура, кількість поверхів тощо. Це дозволить мінімізувати ризики побутової корупції. 

Онлайн-сервіс доступний на порталі ДАБІ за лінком: https://e-dabi.gov.ua/, через вхід до особистого кабінету. 

Алгоритм роботи з е-кабінетом:

  • авторизуватись за допомогою ідентифікації: кваліфікований електронний підпис (КЕП), MobileID, BankID (для підписання документу обов’язкова наявність КЕП або MobileID);
  • дозаповнити особисту інформацію профайлу, додавши контактну інформацію;
  • обрати пункт «Отримати послугу»;
  • залежно від налаштувань (самого об’єкту, типу робіт, хто здійснює будівництво, є проєкт будівництва чи ні тощо), кабінет пропонує перелік блоків, які необхідно заповнити, а також – можливість додати інформацію про проєктну документацію; 
  • завірити заяву кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Дані з поданих документів будуть автоматично вноситись до Єдиного реєстру ДАБІ, що означатиме успішну реєстрацію документів та отримання послуги. 

Зауважимо, що подання повідомлення у паперовому форматі також залишатиметься доступним та звично забиратиме п’ять робочих днів, а декларації – десять днів. Тоді як через ЕКЗ рішення ухвалюватимуться автоматично – до п’яти секунд замість 5–10 днів – і надсилатимуться на електронну пошту заявника. 

На наступному етапі розвитку е-кабінету забудовника послуги стануть доступними онлайн також стосовно об’єктів, що за класом наслідків належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками. Серед пріоритетних завдань – розроблення нового єдиного реєстру та публічного порталу даних у сфері будівництва. 

Проєкт реалізовано у співпраці з Фондом Східна Європа. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт