Як змінюється будівельний ринок у період цифрової трансформації

Прес-офіс
25 вересня 2020, 08:38
  Перегляди 2351

Уперше відкрито дані про декларативні та дозвільні документи з нового Реєстру будівельної діяльності та проведено дослідження про вплив відкритих даних на містобудівну галузь

Відсьогодні на Державному порталі відкритих даних доступні дані про декларативні та дозвільні документи з нового Реєстру будівельної діяльності, який запрацював 6 липня цього року в межах реалізації Єдиної державної електронної системи у галузі містобудування України. Також уперше опубліковано звіт про вплив застосування відкритих даних Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) на містобудівну галузь. 

На відміну від попереднього реєстру, за який відповідала ДАБІ, новий Реєстр будівельної галузі має низку важливих нововведень:

  • розширено перелік полів, яких до цього взагалі не вносили і які були доступні лише на папері;
  • вся інформація є актуальною, структурованою та захищеною від несанкціонованих змін;
  • наявність унікального ідентифікатора, що дає змогу прив'язати до об'єкта будівництва всі дозвільні документи, містобудівну та проєктну документацію, відомості про учасників;
  • наявність координат для точного виявлення об’єкта будівництва.

Станом на 15 вересня 2020 року новий Реєстр будівельної галузі вже містив дані понад 27 тисяч декларативних та дозвільних документів. Відкриті дані Реєстру, представлені у форматі Json, оновлюватимуться щотижня та є доступними за посиланням.

Одна з причин створення нового Реєстру будівельної галузі – недосконалість та неповнота попереднього Реєстру ДАБІ, що тривалий час не належав державі та був інструментом для корупційних зловживань. Та не зважаючи на ці недоліки, оприлюднення даних Реєстру ДАБІ у грудні 2019 року мало значний вплив на містобудівну галузь та ДАБІ зокрема. 

Експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO) в межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та за сприяння Міністерства цифрової трансформації дослідили вплив застосування відкритих даних ДАБІ на вирішення суспільних проблем в Україні. 

Аналітичний звіт «Вплив відкритих даних Державної архітектурно-будівельної інспекції» є першим із серії тематичних досліджень, у яких розглядається вплив оприлюднення даних різних галузей на життя громадян, провадження бізнесу та діяльність органів влади.Автори дають якісну оцінку Реєстру ДАБІ на прикладі семи сценаріїв використання даних через проведені інтерв’ю з учасниками будівельного ринку, керівниками сервісів, створених на основі відкритих даних, співробітниками ДАБІ та журналістами. 

У звіті зібрано приклади рішень на основі відкритих даних, журналістських розслідувань та описано їхній вплив. Скажімо:

Дані ДАБІ найчастіше використовуються представниками громадського сектору та журналістами для боротьби з порушеннями містобудівного законодавства. Наприклад, розслідування активіста Георгія Могильного та використання сервісу «Urbandata» і чат-бота «Dabibot» для перевірки дозволів на будівництво.

  • Інвестори у житлову нерухомість можуть уникнути вкладень у ризикові об’єкти, скориставшись сервісами «Monitor.Estate», «Bild.ua».
  • Інструмент «Мапа реновації» допомагає активістам моніторити порушення та запобігати незаконним реконструкціям чи знесенню пам’яток архітектури.
  • Учасники будівельного ринку можуть ретельніше обирати контрагентів завдяки сервісам для аналізу судових спорів – «Суд на долоні», NORA. 
  • Зрештою, відкриття даних реєстру викликало широке обговорення корупційних факторів довкола ДАБІ та стало поштовхом до боротьби з корупцією у будівельній сфері.

Детальніше із прикладами впливу відкритих даних ДАБІ можна ознайомитися у звіті за посиланням.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт