Українці понад 4 млн разів автентифікувалися через систему ID.GOV.UA з початку року

  Перегляди 1508

Люди все частіше отримують державні послуги онлайн та користуються електронним документообігом, а система ID.GOV.UA спрощує процес цифрової ідентифікації для українців, оскільки необхідність постійно використовувати різні сервіси створює незручності та плутанину. Вже з початку року українці здійснили понад 4 млн операцій через систему ID.GOV.UA. Це на 30% більше ніж за аналогічний період 2020 року. 

Важливо, що ID.GOV.UA не зберігає дані, а лише передає їх від схеми ідентифікації до надавача послуг. Платформа має атестат відповідності КСЗІ, тому персональні дані користувачів надійно захищені. 

З ID.GOV.UA співпрацюють:

  • 203 системи для автентифікації;

  • 110 систем для створення та перевірки кваліфікованого е-підпису;

  • 65 схем е-ідентифікації; 

  • 22 надавачі е-довірчих послуг;

  • 35 банків-ідентифікаторів системи BankID НБУ;

  • 3 надавачі послуг MobileID.

Система ID.GOV.UA допоможе зручно та безпечно ідентифікуватися за допомогою е-підписів на файловому, хмарному чи інших захищених носіях, MobileID та BankID НБУ. Найпопулярніший засіб автентифікації — BankID, яким українці скористалися понад 2,7 млн разів із початку року. 

BankID — це спосіб електронної верифікації громадян через українські банки, що дозволяє дистанційно підтвердити особу людини. Користуватися сервісом можуть лише клієнти тих банків, які підтримують BankID. Система зараз налічує 35 банків-ідентифікаторів та 57 абонентів-надавачів послуг.

Система BankID НБУ стане ще надійнішою. 27 квітня 2021 року Нацбанк ухвалив постанову, яка уточнює вимоги до абонентів та вдосконалює нормативно-правову базу.  

Що змінить постанова № 35 «Про затвердження Змін до Положення про Систему BankID Національного банку України»

  • абоненти-ідентифікатори виконуватимуть багатофакторну автентифікацію користувачів BankID НБУ до моменту передачі їхніх персональних даних через систему;

  • вимоги до банків щодо передачі актуальних даних користувачів будуть посилені;

  • абоненти-надавачі послуг зможуть використовувати BankID НБУ лише для надання користувачам тих сервісів, що дозволяє Рада системи BankID НБУ; 

  • повноваження Ради системи BankID НБУ щодо контролю за дотриманням умов укладених договорів та відповідальності абонентів системи будуть розширені.

Документ набрав чинності з 1 травня 2021 року. Банки України мають виконати вимоги постанови до 1 липня 2021 року. 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт