Україна отримала статус кандидата на членство в Європейському Союзі

  Перегляди 1456

Вищий політичний орган ЄС Європейська Рада 23 червня 2022 року одноголосно ухвалила історичне рішення — усі 27 лідерів держав ЄС проголосували за надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі.

Що цьому передувало?

З часу підписання у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Україна динамічно та послідовно здійснювала євроінтеграційні реформи. Наразі загальний прогрес виконання Угоди про асоціацію — 63%.

Згідно зі статтею 49 Договору про ЄС, подати заявку на набуття членства в Союзі може будь-яка європейська держава, яка поважає європейські цінності та віддана їх поширенню.

28 лютого, на п’ятий день повномасштабного вторгнення росії, Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України у Європейському Союзі.

Наступним кроком було опрацювання Україною Опитувальника ЄС, який є основою для оцінки відповідності України Копенгагенським критеріям.

Варто підкреслити, що Україна впоралась із завданням у максимально стислі терміни — близько місяця, натомість інші країни працювали з подібними Опитувальниками близько року.

Команда Мінцифри надала інформацію щодо «цифрових» реформ, які охоплюють питання доступу до інформації, публічних послуг, довірчих послуг, захисту прав дітей в інтернеті, захисту персональних даних, телекомунікаційної інфраструктури, цифровізації економіки, електронного урядування, проєктів екосистеми Дія.

Опрацювавши заповнений Україною Опитувальник, Європейська Комісія рекомендувала Європейському Парламенту, Європейській Раді та Раді ЄС надати Україні статус кандидата на членство у Європейському Союзі.

У своєму висновку, Європейська Комісія, зокрема, відзначила величезний прогрес України у цифровій сфері.

«Україна має розвинуту систему електронного врядування, у рамках якої громадяни можуть легко отримати доступ до державних послуг через онлайн-платформу та застосунок на мобільному телефоні і яка менше ніж за два роки охопила 14 млн користувачів. Цифрове врядування підвищило ефективність і прозорість діяльності уряду та сприяло розвитку діалогу між урядом і громадянами.У цьому кластері Україна досягла особливо добрих результатів, зокрема у сфері інформаційного суспільства та медіа, в якій уряд провів поглиблену секторальну реформу та наблизив законодавство до acquis ЄС щодо єдиного цифрового ринку. В Україні були ухвалені закони про електронні комунікації та про регуляторний орган у сфері телекомунікацій, що набули чинності на початку 2022 року».

Сьогодні Європейський Парламент ухвалив резолюцію із закликом до Європейської Ради надати Україні статус кандидата на членство в ЄС невідкладно. Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти висловилися 45, ще 14 утрималися.

Що далі?

Надання статусу кандидата на членство у Європейському Союзі є обов’язковим етапом для вступу в ЄС. Після ухвалення статусу кандидата почнуться консультації щодо реформ, які муситиме провести українська влада, аби наша країна інтегрувалася в європейську систему.

Але й сам цей статус надасть Україні чимало переваг:

  • Юридичне закріплення європейського майбутнього України — процес приєднання до ЄС розпочався.
  • Повноправне членство в програмах та ініціативах ЄС, відкритих як для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата на членство. 
  • Більша інвестиційна привабливість. Інвестування не як у післявоєнну відбудову третьої країни, а в добробут потенційного майбутнього члена ЄС.
  • Доступна фінансова допомога — Інструмент передвступної допомоги (гранти, інвестиції або технічна допомога).
  • Ширші можливості для того, щоб голос України був почутий під час формування політики ЄС.

Дякуємо депутатам Європарламенту та Європейській Раді за потужну підтримку нашої країни. 

Україна — це Європа, і наша велика команда робить усе, щоб Україна якнайшвидше стала повноправним членом Європейського Союзу.

Вітаємо всіх із цією крутезною подією та дякуємо усім, хто багато років виборював цю можливість, і тим, хто зараз захищає Україну від ворога!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт