Широкосмуговий доступ: що ми робимо сьогодні

Прес-служба
06 листопада 2019, 16:11
  Перегляди 1409

Регуляція ринку, розробка законодавчої бази, розширення покриття широкосмуговим інтернетом, майбутнє технологій – питання, що наразі є актуальними для всього ринку телекомунікацій.

«З близько 5000 операторів, що зареєстровані в Україні, лише половина надає дані щодо кількості абонентів. Частина ж подає завідома невірні дані, тому що українське законодавство не передбачає за це практично жодної відповідальності. Інша половина – не завжди надає достовірні дані. Невеликі оператори часто побоюються відкривати реальну кількість своїх абонентів через демпінг з боку великих операторів», – зауважив Олександр Шелест, говорячи про проблему отримання достовірних статистичних даних щодо покриття фіксованим інтернетом. 

Потреба регуляції ринку фіксованого інтернету – залишається дискусійним питанням. Наразі він працює за принципом саморегуляції і багато гравців не бажають цього змінювати. Проте, законодавці та самі оператори  потребують захисту від компаній зі значним ринковим впливом.

На переконання заступника міністра, треба не тільки надати людям доступ до інтернету, але й навчити їх цифровим навичкам. Мінцифра активно працює в цьому напряму, розвиваючи свої освітні проєкти для громадян.

Також зараз формується законодавство галузі. На розгляд парламенту подано три законопроєкти: щодо електронних комунікацій, радіочастотного ресурсу та цифрової інфраструктури. Навколо цих документів є багато суперечок. Наразі питання обговорюється у робочих групах.

«Якщо держава прагне, щоб оператори будували мережі у тій місцевості, де це для них є комерційно невигідним, Уряд повинен знайти стимули для цих цілей. Джерелами фінансування можуть бути державний бюджет, донори та міжнародні організації», - додав Олександр Шелест. 

У дискусії на конференції також брали участь представники Світового банку. Ця організація працює задля розвитку широкосмугового доступу по всьому світу. Світовий банк збирає дані щодо ринків, аналізує їх і надає в результаті фахові рекомендації для урядів. Окрім того, Світовий банк має практику фінансування телекомунікаційних проєктів у різних регіонах світу. Йдеться про кредити, що надаються уряду, розмір яких може складати від 30 до 500 млн доларів. Зокрема, наразі такі проєкти Світовий банк реалізує у Вірменії, країнах Карибського басейну, Центральній Азії.

Світовий банк також цікавиться розвитком ШСД в Україні. Днями відбудеться зустріч керівників Мінцифри з представниками Світового банку, на якій обговорять можливі шляхи співробітництва.

 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт