Розпочалася цифровізація бібліотек Херсонщини — передають 200 комп'ютерів

  Перегляди 1756

26 липня 2021 року розпочалося передання 200 комп’ютерів бібліотекам Херсонщини на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара. Це частина масштабного національного проєкту з передання 5000 комп’ютерів бібліотекам всією Україною, що має на меті перетворити бібліотеки на сучасні хаби цифрової освіти. 

Завдяки комп’ютерам жителі сільських громад зможуть долучитися до програм цифрової освіти, що дозволить їм підвищити рівень своїх цифрових навичок. Також вони зможуть вільно використовувати всі можливості цифрових технологій, державних та приватних сервісів, матимуть вільний доступ до інтернету.

Під час події керівник проєкту Дія.Цифрова освіта Руслана Коренчук наголосила, що метою проєкту Дія.Цифрова освіта є навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки, а завдяки таким ініціативам ми наближаємось до досягнення мети.

«Чому це важливо? Навіщо взагалі цифрові навички? Володіння цифровою грамотністю спрощує життя, робить його більш комфортним і щасливим. Вам не потрібно стояти в чергах — ви зможете отримати державні послуги онлайн, а також спілкуватися з рідними через соціальні мережі», — заявила Руслана Коренчук. 

Заступник голови облдержадміністрації з питань цифрового розвитку області Павло Кулик зазначив: «Цей проєкт є гарним прикладом, як взаємодія бізнесу, влади, громадянського суспільства і самих бібліотек має дієвий результат. Бажаю всім нам, щоб комп'ютери, які сьогодні передані до бібліотек ОТГ та сільських бібліотек, стали початком великих змін для кожної із цих бібліотек. Щоб спонукати і бібліотекарів, і місцеву владу розвивати свої бібліотеки та спроможності громад».


На реалізацію проєкту не витрачаються кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки переданню техніки партнером — Favbet Foundation, — а також за сприяння Офісу Президента України, Української бібліотечної асоціації (УБА) та обласних відділень УБА.

Куратор проєктів Благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня зауважила: «Сьогодні розвиток цифрового середовища та глобальної мережі охоплює практично всі сфери життя. Наш фонд підтримав проєкт із цифровізації бібліотек, адже саме тут люди можуть реалізувати свою потребу в цифровій освіті. Сподіваємось, що наші подарунки допоможуть мешканцям Херсонщини отримати сучасний доступ до знань, а бібліотекам — оцифрувати архівні фонди та завжди залишатися актуальними для читача».

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров зазначив: «Важливо в сучасному світі забезпечити доступ до знань, інформації та сервісів усім громадянам України незалежно від віку та місця проживання. Передання комп'ютерів до сільських бібліотек — це підтримка вітчизняного бізнесу та державних програм у сфері цифровізації».

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, сказала: «Коли до сільських бібліотек ще однієї області передають комп'ютери, є надія, що ці бібліотеки не закриють, а люди знатимуть, куди прийти та як скористатися інтернетом, зокрема, повчитися на Дія. Цифрова освіта. Не в кожного в селі є смартфон. Іноді бібліотека — це єдине місце, де є інтернет і комп'ютер».

Нагадаємо, що у квітні 2021 року розпочалась цифровізація сільських бібліотек на Одещині — передають 300 комп'ютерів. У червні 2021 року розпочалась цифровізація сільських бібліотек на Черкащині — передають 150 комп'ютерів.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт