РНОКПП (ідентифікаційний код) vs УНЗР: спільне та відмінне

Прес-служба
02 грудня 2019, 16:40
  Перегляди 25258

Нещодавно ми розповідали про УНЗР – унікальний номер запису у реєстрі. Фідбек був неоднозначним: мовляв, навіщо потрібен УНЗР, якщо є РНОКПП. Ви запитували – ми пояснюємо.

РНОКПП (раніше – ідентифікаційний код чи ІПН) – це номер картки фізособи в Державному реєстрі фізосіб-платників податків. Він містить зашифровану інформацію про власника і потрібен для його ідентифікації при виплаті доходів, сплаті податків.

Наявність РНОКПП у неповнолітніх дітей виникає у таких ситуаціях:

  • дитина є однією зі сторін договору майнового характеру (договір купівлі-продажу, дарування, спадковий договір тощо);
  • дитина отримує путівку на відпочинок, оздоровлення чи лікування коштом профспілки, членом якої є один із батьків;
  • підписання декларації із сімейним лікарем чи з педіатром.

УНЗР – винятково цифровий, незмінний, довічний ідентифікатор особи у Єдиному державному демографічному Реєстрі (ЄДДР). Він складається з 12 цифр + контрольна цифра внутрішньоукраїнського застосування. Це – своєрідний ключ, що не лише дає можливість швидко та безпомилково встановити та верифікувати особу, а й відкриває доступ до безлічі державних послуг у режимі онлайн.

Чому варто отримати УНЗР?

УНЗР, порівняно з РНОКПП, містить більше інформації, а отже – відкриває його власнику значно ширші можливості: при реєстрації актів цивільного стану, зміні місця проживання, для участі у виборах, внесення обов’язкових страхових платежів, отримання пенсій тощо.

Але найбільша перевага УНЗР полягає ось у чому: при додаванні до номеру цифр, що означають країну проживання, УНЗР перетворюється на глобальний інтероперабельний номер – і жодні географічні межі не завадять ідентифікувати та верифікувати особу.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт