Рік роботи Уряду: які цифрові проєкти реалізувала Мінцифра

Прес-офіс Міністерства
05 березня 2021, 13:18
  Перегляди 2214

За 2020 рік Мінцифрі вдалося реалізувати багато ініціатив та закласти міцний фундамент для побудови цифрової держави. Завдяки проєктам Мінцифри Україна стала першою країною з електронними паспортами та четвертою в Європі з цифровими посвідченнями водія. 

Мінцифра вперше впровадила систему ефективного менеджменту в державній владі, зокрема унікальну методологію управління проєктами. Також впровадила посаду цифрового заступника — СDТО — у кожному міністерстві. Незабаром такі заступники з'являться в кожній обласній адміністрації та міській раді України. 

Серед найголовніших досягнень року Мінцифри:
  1. Запуск застосунку та порталу Дія. У мобільному застосунку доступні 9 цифрових документів: посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та автоцивілка, студентський квиток, паспорт громадянина у формі картки (ID-картка) та закордонний біометричний паспорт, податковий номер (РНОКПП), свідоцтво про народження дитини та  довідка внутрішньо переміщеної особи. А на порталі Дія — понад 50 онлайн-послуг, серед яких і найшвидша реєстрація бізнесу у світі. Заяву на реєстрацію ФОП можна подати онлайн за 15 хвилин, а ТОВ — за 30 хвилин. Послугами з реєстрації ФОП скористалися 288 тисяч разів онлайн.

  2. Запуск комплексної послуги єМалятко. Це 9 послуг за однією заявкою для батьків новонароджених дітей — за 20 хвилин онлайн на порталі Дія. Або ж офлайн у 780 населених пунктах України. Завдяки запуску єМалятко Україна стала лідером у світі за кількістю державних онлайн-послуг для батьків новонароджених. 

  3. Національний проєкт із забезпечення швидкісним інтернетом всіх жителів України. Понад 2 млн українців у 5,6 тис. міст та сіл отримали 4G вперше. А загалом 7 млн українців отримали доступ до мобільного інтернету 4G. 

  4. Національна платформа цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта. Мета проєкту — навчити базових цифрових навичок 6 млн українців. Менше ніж за рік вже понад пів мільйона жителів України пройшли навчання на порталі. Запустили більше 50 освітніх серіалів із цифрової грамотності. На платформі кожен може перевірити рівень цифрової грамотності — пройти тест «Цифрограм». Крім того, вже побудована мережа із 2000 офлайн-хабів цифрової освіти всією Україною, а в процесі долучення до мережі ще 4000 хабів. 

  5. Запустили проєкт Дія.Бізнес, щоб стимулювати розвиток підприємництва в Україні. Проєкт існує у двох форматах — онлайн-портал та мережа офлайн- центрів підтримки. На онлайн-платформі користувачам доступні 50 видів безкоштовних консультацій за напрямками — фінансове управління, HR, маркетинг, продажі тощо. Також функціонує національна онлайн-школа для підприємців. У Харкові, Миколаєві та КНУ ім. Шевченка у Києві вже працюють офлайн-центри Дія.Бізнес.

У лютому Мінцифра презентувала 94 проєкти цифрової трансформації України у ключових сферах. Це історична подія на шляху до нової України без корупції, без бюрократії та без черг. Кожен проєкт має чіткий дедлайн, відповідальних та бюджет. Уся інформація доступна на публічному дашборді, де українці зможуть у режимі реального часу стежити за реалізацією цих проєктів. Серед презентованих проєктів: е-Нотаріат, е-Здоров’я, е-Майно, е-Школа, е-Соцзахист, е-Дозвіл та багато інших. Затверджений Урядом перелік проєктів буде реалізований протягом трьох років та сприятиме розбудові цифрової держави. 

Усе це дозволить Україні вже восени цього року увійти в режим «без паперів». Важливо, що Президент Володимир Зеленський та Уряд з Прем’єр-Міністром Денисом Шмигалем підтримують цифрову трансформацію України. Ми разом будуємо цифрову країну та робимо її найзручнішою для кожного.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт