На крок ближче: Єврокомісія рекомендує розпочати перемовини про вступ України до ЄС

Прес-офіс Міністерства
08 листопада 2023, 16:00
  Перегляди 569

Єврокомісія оприлюднила Звіт про розширення. Це документ, який описує прогрес країн-кандидатів на шляху до повноправного членства в Євросоюзі. Для нашої держави це перший звіт такого рівня. У Звіті Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ України до ЄС. Остаточне рішення про початок переговорів ухвалюватимуть лідери країн ЄС на засіданні Європейської ради в грудні 2023 року. 

Високу оцінку від ЄС отримав цифровий сектор України. Зокрема, у Звіті підкреслили, що в Україні добре розвинена система електронного урядування з простим доступом громадян до державних послуг. Також наша держава має високий рівень відповідності вимогам Регламенту ЄС eIDAS у сфері електронної ідентифікації та довірчих послуг, а також Директиві ЄС про відкриті дані. 

Окрім цього, Україна ухвалила низку важливих підзаконних актів для належного виконання норм законів «Про електронні комунікації» та «Про НКЕК» — законодавчої основи євроінтеграційних реформ у сфері електронних комунікацій.

«Дякуємо Європейській комісії за високу оцінку діяльності у сфері цифрової трансформації, а також постійну співпрацю й експертну підтримку на шляху цифрових єврореформ. Ми продовжуємо працювати і вже маємо попередню візію шляху України до ЄС. Цього року ми детально проаналізували понад 500 актів права ЄС за розділом «Цифровізація і медіа» в межах селфскринінгу і вже формуємо Національну програму адаптації законодавства до права ЄС. Очікуємо на позитивне рішення лідерів країн ЄС щодо початку переговорів про членство», — зазначає заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Єврокомісія також підкреслила загальний прогрес України в Розділі 10 «Цифровізація та медіа». Якщо торік нашу країну оцінили як «середньо підготовлену у сфері цифрової трансформації та медіа», то цього року рівень України в цій галузі отримав оцінку «між середнім та добрим».

Ключовими завданнями для України за Розділом на найближчий рік Єврокомісія визначила:

  • забезпечити повну відповідність законодавству ЄС щодо роумінгу;
  • забезпечити медіа- та телеком-регулятори достатнім фінансуванням і людськими ресурсами для їх повноцінної та незалежної роботи;
  • продовжити узгодження українського законодавства з Директивою ЄС щодо безпеки мережевих та інформаційних систем (NIS).

Продовжуємо працювати та очікуємо на позитивне рішення лідерів країн ЄС. 

Переглянути звіт англійською мовою можна за посиланням —  https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/ukraine-report-2023_en

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт