Меседж Мінцифри Європі: будуймо мирне цифрове майбутнє разом

  Перегляди 750

Міністерство цифрової трансформації України взяло участь у найважливішій конференції ЄС щодо цифрової політики — Європейській цифровій асамблеї. 

Під час панельної дискусії на Європейській цифровій асамблеї Михайло Федоров подякував партнерам із Єврокомісії за підтримку у всіх сферах взаємодії: телекомунікаціях, електронних документах, санкціях проти росії, боротьбі з пропагандою, участі в програмах ЄС.

Навіть під час воєнного стану Мінцифра не припиняє розвивати мобільний застосунок та вебпортал Дія. Представники ЄС відзначили величезний прогрес України в цифровій сфері. Досвід і досягнення України у галузі цифровізації стануть дуже корисними для держав-членів ЄС.

Директорка Директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва взяла участь у закритому воркшопі із цифрової підтримки України, а під час панельної дискусії підкреслила, що цифрова інфраструктура стала однією з перших цілей російських військових у війні. 

«У перші дні війни російська ракета знищила Державний процесинговий центр даних у Києві. Тому потрібно будувати Центр резервного копіювання даних, який буде захищений від військових ударів і атак. Крім того, російська агресія в українському кіберпросторі вимагає впровадження нових підходів до захисту та резервного копіювання основних реєстрів», — заявила Гульсанна Мамедієва. 

Що Україна отримала від ЄС під час війни?

  • Провели оперативні та продуктивні переговори щодо приєднання України до Програми ЄС «Цифрова Європа» та розраховуємо на підписання угоди вже цього літа.
  • Очікуємо, що спільна заява операторів мобільного зв’язку ЄС та України стане тією точкою відліку, яка наблизить Україну до спільного роумінгового простору між Україною та ЄС.
  • Україна бере участь у пілоті ЄС ID Wallet із метою запровадити єдині цифрові документи, адже прагне задавати тренд у Європі й бути однією з перших країн, що запровадить міжнародний цифровий документ.
  • Команда Мінцифри долучена до участі в засіданнях Експертної групи Єврокомісії з питань eIDAS (eIDAS Expert Group), що допоможе синхронізувати плани, йти нога в ногу з передовими технічними ініціативами та швидко їх впроваджувати.
  • Продовжуємо рух в напрямку отримання режиму внутрішнього ринку з ЄС у секторі електронних комунікацій та інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС. 
  • Україна вдячна за безперервну мобілізацію та виділення фінансових коштів для поточних невідкладних потреб України, збір та передачу телекомунікаційного обладнання для забезпечення доступу до супутникового інтернету об’єктів критичної інфраструктури, тому що це обладнання допомагає повертати до життя звільнені території.

Під час зустрічі Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон оголосив про старт двох важливих ініціатив. Перша — це створення цифрового хабу підтримки цифрової інфраструктури України. Хаб розміщений у Словаччині. Наближеність до кордону дозволить групувати вантаж обладнання, полегшуючи Україні його збір і розподіл туди, де це необхідно.

Друга ініціатива — це Tech4Ukraine, платформа, яка об’єднує увесь цифровий сектор для підтримки України. Тьєррі Бретон закликав усі європейські технологічні компанії допомогти Україні та бути готовими інвестувати в її відбудову.

Будуймо мирне цифрове майбутнє разом!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт