Готуються зміни до законодавства щодо захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті

Прес-офіс
13 лютого 2020, 09:42
  Перегляди 1468

12 лютого 2020 року в конференц-залі Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Зміни до законодавства щодо захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті», організований за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Уповноваженого Президента України з прав дитини та Комітету цифрової трансформації Верховної Ради України.

На сьогодні Кримінальний кодекс України не передбачає кримінальної відповідальності за використання, придбання, зберігання, завантаження, надання доступу до матеріалів із зображенням сексуального насилля над дітьми.

Відповідно, діти залишаються незахищеними у мережі, а зловмисники – навпаки, відчувають вседозволеність.

Аби протидіяти цьому, українське законодавство потребує рішучих змін. Саме тому у Верховній Раді провели круглий стіл щодо захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті.

Учасники наголосили на необхідності:

  • криміналізації зберігання та перегляду матеріалів, що зображують сексуальне насилля над дітьми
  • криміналізації грумінгу (налагодження довірливих стосунків із дитиною з метою сексуального насилля над нею)
  • розроблення механізмів для інтернет-провайдерів спрощеної процедури блокування та/або видалення матеріалів, що зображують сексуальне насильство над дітьми.

Радниця з питань євроінтеграції Міністра цифрової трансформації Гульсана Мамедієва зазначила, що ефективна боротьба із сексуальним насиллям над дітьми потребує чіткого передбачуваного законодавства для інтернет-сервіс провайдерів. Співробітництво з правоохоронними органами має стати обов'язковим. Така співпраця повинна бути у формі блокування доступу до веб-сайту та видалення матеріалів, якщо сервери знаходяться в межах України.

Анастасія Дьякова – радниця з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віце-прем'єр-міністрі – Міністрі цифрової трансформації України підкреслила, що кожен новий перегляд таких матеріалів – це нове зґвалтування для дитини. Такі дії також стимулюють скоєння насильства над іншими дітьми.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба зазначив: за офіційними даними, щоденно близько 3000 осіб на території України здійснюють розповсюдження порнографічних матеріалів із зображенням сексуальної експлуатації дітей. Згадали й про жахливу статистику: Україна входить до п’ятірки найбільших виробників дитячої порнографії в світі, а також – до десятки країн за рівнем поширення дитячої порнографії.

Участь у круглому столі також взяла Офіцерка ордену Британської імперії – виконавча директорка IWF Сьюзі Харгрівз. Вона розповіла про досвід обмеження доступу Інтернет провайдерами та хостерами до порнографічного контенту із дітьми у Великобританії. Тамтешнє законодавство забороняє перегляд, виробництво, розповсюдження та продаж дитячої порнографії.

Блокування контенту – важливий крок, але вирішальним є видалення цих матеріалів та допомога дітям, які на них зображені.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт