Дослідження Інституту Маліка про розвиток Smart City в Україні

Прес-офіс Міністерства
23 листопада 2021, 15:50
  Перегляди 1005

Міністерство цифрової трансформації України в партнерстві з Інститутом Маліка (Швейцарія) дослідили фактори розвитку Smart City в Україні. Головною метою було краще розуміння того, як швидко та ефективно перетворити великі міста в «розумні».

Під керівництвом команди Інституту Маліка залучили експертів із тринадцяти міст та Директорат регіональної цифровізації, щоб відтворити мапу взаємозв'язків та визначити фактори розвитку «розумних міст».

Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції: «Інститут Маліка є провідною організацією у світі з комплексних рішень для менеджменту, лідерства та управління, що якнайкраще підходить для розв'язання цього завдання. Це дослідження — маленький, але важливий крок для того, щоб зрозуміти, де та як Мінцифра мусить зосередити зусилля, аби досягти максимум результату». 

Виконавчий директор із питань міжнародних стосунків та розвитку Інституту Маліка Константин Малік особисто прилетів в Україну, щоб розповісти про методологію, використану в дослідженні. «Спеціальна методологія, яку ми використали для дослідження екосистеми Smart City, дозволяє проаналізувати систему в цілому та всебічно, а не лише її частини. Це дає змогу побачити, які елементи дійсно важливі, а потім визначити точні важелі та драйвери для розвитку системи. Це дає лідерам повнішу перспективу й дозволяє їм приймати більш обґрунтовані рішення та вживати ефективніших дій там, де це найбільше необхідно», — зазначив Константин Малік.

Роман Загородній, керівник розвитку CDTO в регіонах, Міністерство цифрової трансформації України: «Ми визначили, що управлінська ефективність та надання політичної підтримки мають значний вплив на розвиток Smart City. Їх вплив посилює координація дій між представниками державного та місцевого рівнів управління, активна комунікація на всіх рівнях та між ними та доступність необхідних людських ресурсів. Якщо скоординовано проявити й розвинути ці 5 змінних, ми можемо створити “ядро змін”, яке чинитиме значний ефект на всі зони та елементи системи».

Ключові результати дослідження та його застосування

Визначено 12 факторів, з-поміж них: доступність необхідних людських ресурсів, належна IT-інфраструктура на всіх рівнях, стабільне фінансування, підтримка по управлінській вертикалі. Крім того, одними з головних факторів розвитку «розумних міст» може стати узгодження дій між представниками державного й місцевого рівнів управління, а також обмін успішним досвідом. 

Цю роль, з одного боку, виконує спільнота «Смарт Сіті клубу», у якій Мінцифра допомагає координувати національні та регіональні проєкти. З іншого — платформа Дія.Цифрова Громада й Каталог цифрових рішень, а також форуми регіональної цифровізації для обміну найкращими практиками.

А для зміцнення управлінської ефективності Мінцифра створює посади заступників голів із цифрової трансформації (CDTO) в облдержадміністраціях і громадах. Крім того, розробляються програми з навчання цих СDTO та цифрових лідерів, щоб допомогти їм впроваджувати зміни ще швидше та ще ефективніше.

Завантажити презентацію з дослідженням Інституту Маліка можна за посиланням: https://bit.ly/3l4qals

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт