9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

Прес-офіс
09 грудня 2019, 17:06
  Перегляди 622

Цифра дня: щороку понад 3,5 трлн доларів йдуть на хабарі та корупційні схеми, що становить понад 5% світового ВВП. Це негативно впливає на якість освіти, охорони здоров’я, справедливість, демократію та економічний розвиток країн.

Розповідаємо вам про це не для того, щоб засмутити. Ми просто хочемо нагадати, що з ініціативи ООН, починаючи від 2004 року, 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією. Для нас цей день по-справжньому важливий. Адже саме цифровізація економіки та державного управління в цілому – найпотужніша зброя у цій боротьбі.

На замовлення Мінцифри та Фонду Східна Європа Офіс ефективного регулювання (BRDO) провів дослідження у межах проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP).

Результати свідчать про таке: у зв’язку із запуском певних державних послуг онлайн більше 50% респондентів відзначають антикорупційну динаміку в Україні як позитивну. Деякі з е-послуг дістали позитивну оцінку 80% респондентів. І лише 1% опитаних вважає, що антикорупційна динаміка в Україні регресує. Більш детальною інформацією щодо дослідження ми поділимося з вами згодом.

Як саме діджиталізація протидіє корупції?

  • Чимало корупційних діянь відбуваються за безпосереднього контакту зацікавлених осіб, а отже – необхідно звести до мінімуму кількість особистих контактів між громадянами та чиновниками. Наша «Держава у смартфоні» працюватиме саме так.
  • Інформація про процесну діяльність влади у цифровому форматі, підсилена прозорістю та доступом цієї інформації для людей і експертної спільноти зокрема, знизить рівень корупції та поступово знищить її як явище.

Продемонструємо це на прикладі нашого соратника з питань цифровізації – Естонії. Країні, яка ще на початку 90-х вважалася однією з найкорумпованіших держав регіону, вдається стримувати корупцію найефективніше серед усіх країн з перехідною економікою.

  • Всесвітній банк у межах своєї програми «Глобальний індикатор ефективності управління» (WGI – Worldwide Governance Indicator) розкриває загальні та індивідуальні індикатори, що стосуються якості управління. За 100-бальною шкалою підсумкового рейтингу Естонія отримала 89,9 бал.
  • 2018 року, згідно з Індексом сприйняття корупції (рейтинг складає Transparency International – неурядова міжнародна організація з боротьби з корупцією та дослідження рівня корупції у світі), Естонія з оцінкою в 73 бали була серед найменш корумпованих країн світу.

Нещодавно під час підписання меморандуму про співпрацю з Естонією у сфері діджиталізації Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Ми бачимо, що перехід на електронні послуги не тільки звільнив Естонію від бюрократії та оптимізував управління, а й підвищив довіру громадян до влади. Цифровізація в Естонії допомогла створити чесні правила для бізнесу та сприятливий інвестиційний клімат. У свою чергу в Україні ми розпочали проєкт «держава у смартфоні», який одночасно полегшить життя громадян та ускладнить життя корупціонерів».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт