100 комп’ютерів передають бібліотекам Житомирщини в межах проєкту Дія.Цифрова освіта

  Перегляди 970

18 жовтня 2021 року сільські бібліотеки Житомирської області почали отримувати 100 одиниць комп’ютерної техніки. 

Це частина масштабного проєкту з перетворення бібліотек на сучасні хаби цифрової освіти, в яких можна безкоштовно опанувати цифрові навички. 5000 комп’ютерів буде передано для цифровізації сільських бібліотек по всій Україні. Наразі 13 областей України вже отримали понад 3000 комп’ютерів.    

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки переданню техніки партнером Favbet Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України, ​​Асоціація розвитку туризму, Українська бібліотечна асоціація. 

Під час урочистої події заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголосила, що мета проєкту Дія.Цифрова освіта — навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки. 

«Забезпечення сучасною технікою бібліотек дозволить їм трансформуватися в офлайн-хаби цифрової освіти, що відіграватимуть важливу роль у розвитку цифрової грамотності мешканців у регіонах», — заявила Валерія Іонан. 

Заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Градівський: «Ми живемо в ері технологій, коли всі послуги переходять в онлайн. Але багато сільських бібліотек не мають жодного комп’ютера, тому для них це надзвичайно важливо. Люди зможуть опановувати цифрову грамотність, а наявність техніки дозволить збільшити кількість відвідувачів бібліотек». 

Президент Благодійного фонду Favbet Foundation Андрій Матюха: «Favbet Foundation, благодійний фонд міжнародної компанії FAVBET, другий рік поспіль працює над створенням в Україні екосистеми соціального позитивного впливу. Тільки за рік фонд реалізував понад 50 ініціатив і продовжує нові. Серед них: «Цифровізація бібліотек», impact — проєкт, в межах якого сьогодні ми передаємо новий транш допомоги — 100 комп'ютерів для цифровізації бібліотек ще одного регіону України — Житомирської області, і як наслідок — підвищення грамотності населення. Для команди Favbet Foundation честь бути партнерами довготривалого національного проєкту, який є рольовим прикладом об'єднання відповідального бізнесу та органів державної влади». 

Куратор проєктів Благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня: «Ми прагнемо, щоб у кожному селі був доступ до Інтернету і щоб кожна людина могла безкоштовно отримати доступ до цифрових знань. І в цьому наші цілі збігаються з Мінцифрою. Разом ми вже пройшли пів шляху, забезпечивши сільські бібліотеки по всій країні понад 3000 комп’ютерів».

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров: «Комп'ютер, підключений до інтернету, перетворює сільську бібліотеку на всесвітню. І ми раді, що в Житомирській області з'явиться майже 50 всесвітніх бібліотек. Це дасть можливість тисячам жителів невеликих населених пунктів отримувати інформацію, знання та цифрові сервіси в бібліотеці, яка стане своєрідним цифровим хабом».

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, сказала: «Одним із основних завдань будь-якої бібліотеки є надання можливості кожному і кожній навчатися протягом життя, здобувати нові знання, вміння та навички. А в сучасному світі цифрові навички є обов'язковими. Тому цей проєкт є насправді важливим. Адже він про потреби людей та майбутнє».

Нагадаємо, в Україні понад 15 000 публічних бібліотек, більшість з яких – сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Лише близько 30% з них комп’ютеризовані та мають підключення до мережі Інтернет. 

Проєкт Мінцифри та FAVBET «Цифровізація бібліотек» переміг на Антикризовому PR марафоні в номінації «Найкращі практики взаємодії бізнесу з державою».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт