Школярі Дніпропетровщини та Волині представили розробки своїх STEM-лабораторій

Прес-офіс Міністерства
20 березня 2024, 15:49
  Перегляди 142

Молоді науковці презентували розробки, які рухаються, реагують на колір, оминають перепони, танцюють та виконують завдання.

Свої роботи презентували на загальноукраїнській онлайн-презентації. Участь у ній взяли учні 11-х українських шкіл та ліцеїв із сіл та невеликих містечок, де нещодавно з’явилися науково-інженерні майстерні або STEM-лабораторії.

Школярі Волині представили: 

  • робота-сортувальника, який виконує свої функції за допомогою датчика кольору. Він легко підхоплює різні кубики конструктора та розкладає їх по місцях;
  • «Бандеромобіль». Машина може їхати, розвертатися, коли «бачить» перешкоду, та має кулемет;
  • потяг;
  • роботичну мишу;
  • робота, що їздить лабіринтом, оминаючи перешкоди;
  • робота-швидкохода; 
  • рободискотека, де музика і рухи змінюються залежно від показаного роботу кольору. 

Учні Дніпропетровщини створили: 

  • прибиральну машину, для якої використали датчики відстані, руху та мотор;
  • двох роботів, яких назвали Dancers. Вони вміють танцювати, синхронно рухатись у парі в такт музиці завдяки датчикам відстані, кольору та гіроскопічному датчику.

Загалом у STEM-лабораторіях є власна метеостанція, інтерактивна панель, цифрові мікроскопи, набори роботизованих конструкторів, 3D-принтери, цифрові лабораторії для фізики й біології.

Наприкінці минулого року вчителі пройшли навчання для роботи з 3D-принтерами та датчиками, а також з обладнанням для створення роботів. Потім сформували тематичні гуртки. Тож діти, які донедавна не знали про програмування, моделювання та робототехніку, тепер демонструють власні винаходи. 

Нині під час занять діти знайомляться з мовою програмування С++, розбирають, як читати код та модифікувати його за допомогою чату GPT. 

Облаштувати сучасні класи ліцеї та школи змогли завдяки перемозі в конкурсі «Назад у майбутнє: моя школа у 2033 році», який організували швейцарсько-українська Програма EGAP, що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України, а також IT-компанією EPAM Ukraine.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт