Регіональний дайджест: новий Дія.Центр на Волині, ком’ютерні курси на Дніпропетровщині, нові сервіси для підтримки ВПО та коворкінги

  Перегляди 344

Війна кидає нові виклики, але не стає на заваді впровадження нових сервісів та модернізації життя громад. Про цифрові зміни в областях України – у свіжому регіональному огляді.

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

В Арцизі на базі міської ради, двох бібліотек та художньої школи запрацювали коворкінг-простори. Вони оснащені всім необхідним для комфортної роботи відвідувачів. Більшість приходить зі своєю технікою, інші користуються наявною у бібліотеках. Для безперебійної роботи просторів щоденно залучаються кошти з міського бюджету в розмірі близько 2000 грн. Вони спрямовані на придбання пального для генераторів задля забезпечення відвідувачів коворкінг-просторів світлом, інтернетом та гарячими напоями.  Загальна кількість відвідувачів близько 30-50 осіб. Переважно це учні та студенти, а також усі, хто потребує доступу до інтернету.

У трьох ЦНАПах Одеської області з’явилася нова послуга «мобільний адміністратор». Вона стала можливою завдяки спеціальному обладнанню – «Мобільний кейс», яке дозволяє надавати адміністративні послуги віддалено для тих жителів, які не можуть самостійно відвідати ЦНАП. Кейс містить в собі ноутбук-трансформер, портативні принтер та сканер, зчитувач ID-карток та інше обладнання, яке може знадобитися під час надання адміністративних послуг. Мобільні кейси отримали Чорноморська, Біляївська та Саф’янівська громади Одеської області. Передати обладнання вдалося завдяки спільній роботі органів регіональної влади та місцевого самоврядування за сприяння Програми EGAP Фонду Східна Європа. Також в межах співпраці зі швейцарсько-українською програмою EGAP для підвищення якості та швидкості надання адміністративних послуг, зокрема направлених на ВПО, до ЦНАПу Кілійської громади було передано 4 зчитувачі ID-карток.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

На Вінниччині запустили telegram-бот «ВінСоцБот» для мешканців та ВПО. Він містить уніфіковану інформацію про послуги та допомогу, доступні місцевим жителям та переселенцям під час воєнного стану. «ВінСоцБот» дає можливість швидко отримати необхідну інформацію про послуги, доступні для внутрішньо переміщених осіб та місцевих мешканців для кожної територіальної громади в сучасному та зручному форматі. Telegram-бот створено завдяки підтримці Гуманітарної організації «Інтерсос» у межах  проєкту «Посилення стійкості та покращення координації захисту внутрішньо переміщених осіб та місцевих громад у Центральній Україні», який реалізується у партнерстві з Triangle Humanitaire (TGH) та фінансується УВКБ ООН. Знайти бота можна тут: @VinSoc_bot.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ 

Новий Дія.Центр відкрився у Смідинській громаді. Його відкрито за рахунок використання державної субвенції на розвиток мережі ЦНАПів. Відтепер мешканці громади зможуть отримати близько 210 видів адміністративних послуг. Наприклад, реєстрація народження, послуги для ВПО, оформлення субсидій тощо. Також у Центрі функціонує консультативний пункт для бізнесу, завдяки якому можна отримати поради та консультації щодо систематизації бізнес-процесів; створення бізнес-плану; алгоритму отримання гранту; як захистити інформацію в мережі (кібербезпека) тощо. 

У Шацькій громаді запрацював чат-бот СВОЇ, завдяки якому мешканці можуть знайти інформацію про адміністративні послуги та стати в електронну чергу для подання документів у ЦНАП. Завдяки реалізації проєкту співпраці з програмою EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії, ЦНАП  Шацької громади вдалося обладнати сканерами штрих- та QR-кодів. Наявність таких девайсів дає змогу пришвидшити оформлення заявок на отримання адмінпослуг, комфортно та спрощено працювати з документами і продовжити роботу щодо забезпечення Шацької громади цифровими інструментами.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

На Дніпропетровщині запрацював чат-бот «СоцДопомога». Він дає змогу отримати інформацію про соціальну допомогу онлайн 24/7. У боті можна переглянути загальну інформацію, а також отримати відповіді на найчастіші питання, такі як допомога ВПО, протезування, житлові субсидії тощо. Якщо серед переліку питань відсутнє необхідне, користувач може описати проблему в чат-боті та оперативно отримати відповідь фахівця. Наразі послугами чат-боту скористались понад 1000 жителів регіону.

У Перещепинській громаді в нещодавно відкритому коворкінг-центрі проводять комп’ютерні курси для людей, старших 60 років. Навчальна програма розрахована на місяць. Заняття проводять двічі на тиждень. Через великий потік охочих навчатися створили дві групи. Всього курс прослухали 22 особи, серед них 6 внутрішньо переміщених осіб. Метою навчальних курсів є ознайомлення людей поважного віку з основами комп'ютерної грамотності. На перших лекціях “учні” дізнаються про ази володіння комп'ютером, навчаться користуватися мишкою та клавіатурою. Надалі зможуть зареєструвати свою особисту електронну пошту та створити сторінки у соціальних мережах для спілкування.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

8 дизельних генераторів та 8 комплектів системи "Старлінк" отримала Хмельниччина від БФ "Серце української нації". Їх використовують для забезпечення електроенергією та зв'язком Пунктів незламності та соціальних закладів, серед яких Китайгородський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, Виноградівський психоневрологічний інтернат, Хмельницький геріатричний пансіонат для ветеранів війни і праці. Обладнання допомагає мешканцям регіону впоратися з труднощами, які виникають після нищівних атак по інфраструктурних об’єктах області. Усього на Хмельниччині розгорнуто 204 Пункти незламності. Від початку розгортання Пунктів незламності отримали допомогу 14,8 тис. громадян області. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт