Верховна Рада ухвалила законопроєкт про запобігання поширення коронавірусу COVID-19

Прес-офіс
17 березня 2020, 11:58
  Перегляди 1325

На позачерговому засіданні 17 березня, Верховна Рада підтримала законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). "За" проголосували 344 депутати. 

Законопроєкт прийняли із урахуванням правок від Міністерства цифрової трансформації України: 

  • На період карантину, роботодавець може дозволити працівнику, у тому числі держслужбовцю, працювати вдома. 

  • Власники підприємств, установ, організацій можуть змінювати режим роботи щодо прийому та обслуговування осіб. 

  • З дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням та строків надання адміністративних та інших послуг.

"Україна, як і решта світу повинні зробити все, щоб зупинити поширення коронавірусу та захистити своїх громадян. Українці повинні мати належні умови, щоб повноцінно працювати та навчатися. Сучасні технології дозволяють все це робити достатньо ефективно", – зауважив Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, зараз Мінцифри спільно з Міносвіти шукають шляхи допомоги вчителям та викладачам налагодити процеси дистанційного навчання для шкіл, вузів і коледжів. 

Прийнятий проєкт закону передбачає, що термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не буде включатися у загальний строк відпустки. Також забороняється нарахування та стягнення штрафів чи пені за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також припинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх несплати.

Що ж стосується іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України та звернутися до Державної міграційної служби України, то згідно прийнятого закону до них не застосовується адміністративна відповідальність. Також на період карантину та на 30 днів після нього забороняється скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 

Лікарські засоби та обладнання, необхідні для заходів запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби – не будуть обкладатися ввізним митом. Органам державного нагляду (контролю) заборонено проводити планові перевірки в сфері господарської діяльності. 

Держслужбовцям дозволяється подати декларацію за минулий рік на три місяці пізніше, ніж того вимагає діюче законодавство – тобто до 1 червня. Крім того, вводиться адміністративна відповідальність за порушення правил карантину й кримінальна відповідальність за умисне зараження людей.

У тижневий термін Кабінет Міністрів має встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт