Результати діяльності Комітету цифрової трансформації за 3 сесію ІХ скликання

Прес-офіс
30 липня 2020, 07:52
  Перегляди 1059

За час третьої сесії Верховної Ради України IX скликання Комітет провів 14 засідань, на яких розглянув законопроєкти та питання стосовно контролю за виконанням законів, постанов, власних рішень. 

Верховною Радою прийнятий закон, розроблений командою Комітету — про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах (щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації) (проєкт №2043).

Також прийняті в першому читанні законопроєкти №2655 про хмарні послуги та №3014 про електронні комунікації.

Розглянуто 987 листів та звернень народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських організацій.

Протягом звітного періоду Комітет провів виїзне засідання в Запоріжжі, під час якого обговорювались питання розвитку електронних комунікацій в Україні, цифрової трансформації українських міст та Smart City, а також розвитку ІТ-галузі та стартапів, що сприяють економічному зростанню та підвищенню інвестиційної привабливості країни.

В лютому 2020 року Комітет спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Уповноваженим Президента України з прав дитини у Верховній Раді України організував виставку «Сексуальне насильство над дітьми: онлайн-вимір». 

Головне завдання виставки   привернення уваги до проблеми сексуального насильства над дітьми в Інтернеті, криміналізація зберігання та перегляду матеріалів, що зображують сексуальні насильства над дітьми, розробка спрощеного механізму блокування та видалення таких матеріалів хостерами та Інтернет-провайдерами, криміналізація грумінгу.

Також після виставки у Комітеті цифрової трансформації відбувся Круглий стіл на тему «Зміни законодавства щодо захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті», присвячений обговоренню законодавчих ініціатив, необхідних для ефективної боротьби з вищезазначеною проблемою.

Робота Комітету не припинилася і під час карантину. В режимі онлайн продовжують працювати такі робочі групи:

  • електронні платіжні системи;
  • хмарні обчислення;
  • електронні комунікації та національний регулятор;
  • кібербезпека;
  • розвиток ІТ-галузі;
  • Smart City та електронна демократія;
  • обробка та захисти персональних даних;
  • цифрові права;
  • політичні партії;
  • цифрова трансформація.

В червні Комітет підписав меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з громадською організацією «ТекЮкрейн». Мета меморандуму — об’єднання спільноти та зацікавлених державних органів для встановлення контактів, комунікації та спільної платформи для співпраці щодо різних напрямів розвитку IT-галузі в Україні.

Ознайомитись з усіма законопроєктами, розглянутими Комітетом протягом роботи третьої сесії Верховної Ради України IX скликання, можна за посиланням: https://bit.ly/39IYs7c

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт