Мінцифра звітує профільному комітету парламенту

Прес-офіс
14 лютого 2020, 15:46
  Перегляди 923

Міністерство цифрової трансформації України прозвітувало за пів року роботи перед Комітетом цифрової трансформації Верховної Ради України. Звітували про розбудову міністерства, його цілі та перші досягнення.

“Мінцифра – новий центральний орган виконавчої влади, який було створено для цифровізації України. За цей час вдалося практично завершити формування міністерства, і тепер воно є інституційно сталим”,  –  розпочинає звіт перший заступник міністра Олексій Вискуб.

Тиждень тому Мінцифра презентувала застосунок Дія, і відтоді його завантажили понад 1,3 млн українців. “У нас чітко сплановані релізи: за міяць у мобільному застосунку буде доступний цифровий паспорт громадянина, студентський квиток і страховка автомобіля. Ми хочемо рухатись зі швидкістю один реліз на два тижні, – розповідає Олексій Вискуб. – Наступного тижня ми плануємо розпочати бета-тестування порталу Дія, де буде кілька послуг. Ми хочемо, щоб люди побачили абсолютно новий принцип надання цих послуг”.

Щоб підтримувати такі темпи цифровізації, Мінцифра створила державне підприємство Дія – першу державну ІТ-компанію, яка займається оцифруванням послуг і розробленням нових релізів мобільного застосунку Дія.

Заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська розповіла про проєкти, якими зараз займається міністерство. Так, до кінця року Мінцифра планує спростити доступ електронної ідентифікації та запровадити Smart Дія, через який буде здійснюватися віддалена ідентифікація за допомогою застосунку Дія. 

“Ми працюємо над засобами електронної ідентифікації, хочемо, щоб українські засоби електронної ідентифікації працювали не лише в Україні, а й за кордоном. Тому працюємо спільно з країнами Європейського Союзу над взаємним визнанням електронних довірчих послуг”, – розповіла Людмила Рабчинська. 

Окрім цього, заступниця міністра розповіла, що одним із пріоритетів є робота над захистом персональних даних. Разом із профільним комітетом міністерство працює над удосконаленням законодавства та узгодженням його із міжнародними нормами. Також готується посібник із захисту персональних даних для бізнес-спільнот, а в межах проєкту “Цифрова освіта” міністерство розробляє окремий курс-серіал для всіх охочих.

“Ще одним із головних проєктів Мінцифри є “Дія. Цифрова Освіта”, –  доповнює заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іонан. 

Зараз доступні три курси: базові цифрові навички, курс для вчителів та курс із захисту дітей в інтернеті. На початку березня міністерство планує запустити нові курси. 

“Ми плануємо будувати власну мережу хабів. Зараз ми фокусуємося на розбудові партнерської мережі. Першими партнерами стали шість тисяч комп’ютеризованих бібліотек. Також плануємо працювати зі ЦНАПами, школами, університетами, приватним сектором”, – поділилася Валерія Іонан.

Наприкінці звіту заступник міністра Олександр Шелест розповів про надзвичайно очікуваний проєкт – якісний широкосмуговий інтернет на більшості території України: “Наше першочергове завдання за ці місяці – забезпечити максимальне покриття мобільним інтернетом. Кабмін зі свого боку ухвалив три постанови, які дозволять у березні операторам отримати нові ліцензії для розвитку 4G, і зрештою ми очікуємо, що покриття зросте до 90–95% за два роки”.

Зараз Мінцифра та Мінрегіон разом працюють над забезпеченням культурних, соціальних об’єктів, шкіл, лікарень тощо якісним швидкісним інтернетом. 

Окрім мобільного інтернету, Мінцифра працює спільно з операторами над покращенням якості зв’язку.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт