Запустили 4G на 8 станціях київського метро

Прес-офіс
03 липня 2020, 11:16
  Перегляди 4282

Сьогодні три мобільних оператори спільно запустили 4G інтернет на 8 станціях київського метро і в тунелях між ними. Тепер швидкісний інтернет працює на станціях Житомирська, Святошин, Героїв Дніпра, Мінська, Оболонь, Сирець, Дорогожичі та Лук'янівська.

"Проєкт непростий і тривалий, оскільки в процесі задіяні великі гравці ринку, підрядник і держустанови. Обсяги роботи чималі. Але вже зараз можна говорити про суттєвий прогрес у розвитку інфраструктури зв’язку в київській підземці. Такі приклади співробітництва держави з приватним сектором демонструють, що немає нічого неможливого. І майбутнє – за розвитком і впровадженням технологій", – зазначив мер столицi Вiталiй Кличко.

Запуск інтернету відбувається ефективно завдяки співпраці між операторами. До того ж вони ефективно використали час карантину, коли метро не працювало, та змогли прискорити запуск 4G на нових станціях.

«Міністерство цифрової трансформації вітає співпрацю трьох операторів. Їх взаємодія дає хороші результати – і не тільки у київському метро, а й у впровадженні 4G на всій території  Україні. Сподіваємось, що прогрес  у розвитку 4G у київському метро буде йти в ногу з покращенням покриття на поверхні столиці. Сподіваємося, коли завдяки рефармінгу наприкінці вересня – початку жовтня значно покращиться покриття швидкісним інтернетом у Києві та Київській області, усі станції метро також матимуть покриття LTE», – наголошує заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку інфраструктури Олександр Шелест.

Запуск 4G в метро став можливим після прийняття Київською міськрадою рішення про плату за доступ до інфраструктури міста 12 березня цього року, й підписання нового договору доступу між мобільними операторами та метрополітеном. Незадовго до цього 4G інтернет був запущений на першій станції київської «підземки» – Академмістечко.

«За останній рік ми з партнерами провели вагому роботу, щоб кияни та гості столиці могли користуватися інтернетом і в підземці. Я радий, що відсьогодні поїздки в метро стануть комфортніше з 4G, який дозволить слухати музику, дивитися відео і залишатися онлайн. Тим паче, середня швидкість 4G для наших абонентів, за час роботи на першій станції, була близько 50 Мбіт/с, що дозволяє комфортно користуватися всіма онлайн-сервісами у високій якості. А період карантину дав нам час провести необхідну підготовчу роботу, щоб прискорити запуск 4G на нових станціях. Уже в найближчі місяці ми плануємо запуски ще на 14 станціях, а на всіх – до кінця цього року» – коментує Олександр Комарова, президент Київстар. 

На наступному етапі 4G буде запущений на 14 станціях: Університет, Театральна та Хрещатик; Контрактова та Поштова площі, Майдан Незалежності, Площа Льва Толстого, Олімпійська та Палац Україна; Львівська Брама (проєктована станція), Золоті ворота, Палац спорту, Кловська та Печерська. Під час технічних робіт у метро дотримуються всіх запобіжних заходів проводиться періодичне тестування співробітників, всі працюють в захисних масках та забезпечені антисептиками. 

«Час, що минув з моменту запуску 4G на першій станції метрополітену Києва, був повним викликів і для операторів, і для всієї країни. Але ми продовжували наполегливо працювати, будувати мережу за планом і сьогодні - відкриваємо ще вісім станцій. І, звичайно ж, не зупиняємося, а рухаємося далі й будуємо 4G на інших станціях, адже інфраструктура сучасного міста не може розвиватися без технологій швидкої передачі даних. Рано чи пізно Київ повернеться до звичного ритму життя та ділової активності й наша мета – дати киянам та гостям столиці чудовий інструмент для роботи та дозвілля – швидкісний мобільний інтернет в метро», – коментує подію Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна

Зараз для роботи 4G в «підземці» Київстар, Vodafone Україна та lifecell почали використовувати частоти в двох діапазонах: 1800 МГц та 2600 МГц, що дозволяє забезпечити кращу якість та швидкість мобільного інтернету. 

"Запуск 4G  у Київському метро - це яскравий приклад того, наскільки результативною може бути співпраця всіх операторів. Замість того, щоб будувати три різні мережі, інвестувати втричі більше ресурсів та часу ми змогли домовитися про спільне використання інфраструктури в "підземці". В результаті виграли всі: і абоненти, які отримали доступ до швидкісних сервісів, і оператори, і місто. Я вдячний міський адміністрації за сприяння в реалізації даного проєкту. Маю надію, що він стане прецедентом для впровадження інших проєктів, зокрема, спрямованих на подолання цифрового розриву в країні та розгортання 4G у невеликих населених пунктах", – прокоментував Ісмет Язиджи, Головний виконавчий директор lifecell.

Постачальником рішення для будівництва спільної 4G мережі в київській «підземці» в рамках тендеру став Huawei. Технічне рішення компанії дозволяє використовувати одну базову станцію всім трьом операторам, але кожен з них працює у власному діапазоні частот відповідно до ліцензій на 4G.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт