Шість бізнес-проєктів акселератора «Відважна» отримали 1,3 млн гривень на розвиток власної справи від Visa за підтримки мережі центрів Дія.Бізнес

  Перегляди 722

Мережа центрів Дія.Бізнес за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Офісу з розвитку підприємництва та експорту й за сприяння глобальної ініціативи She’s Next Empowered by Visa 14 червня в Києві провели фінал акселераційної програми «Відважна», що був запущений у березні 2023 року для українок, які заснували мікро- чи малий бізнес або лише мріяли розпочати власну справу.

Під час головної події проєкту, яка відбулася у форматі Pitch Day, 16 фіналісток «Відважної» презентували свої бізнес-концепти перед експертним журі проєкту та змагалися за головні грошові призи.

Журі проєкту: 

  • Світлана Чирва, віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні та Молдові
  • Надія Омельченко, віцепрезидентка «ІТ-Інтегратор», співзасновниця бару «Лиса Гора», менторка, викладачка бізнес-школи «МІМ-Київ»
  • Андрій Ремізов, директор ДУ «Офісу з розвитку підприємництва та експорту» 

За результатами голосування журі обрало шість переможниць проєкту, які сумарно отримали 1,3 млн гривень для реалізації презентованих бізнес-концептів: 

  • Валентина Павалюк, VMway (номінація «Дебютантка») — 350 000 гривень
  • Аліна Хома, bavka (номінація «Візіонерка») — 350 000 гривень

Чотири інші учасниці отримали по 150 000 грн грошової винагороди в номінації «За найкращий бізнес-концепт»:

  • Ірина Карпенко, «Грибні Джерки»
  • Юлія Нічволода, кав’ярня Jul’s Coffee & Peace
  • Юлія Семенюк, One eleven
  • Тетяна Клімук, «Шиємо все» та Gora

«З моменту запуску до акселератора «Відважна» долучилося близько 5 тисяч учасниць: їхні історії — це приклад стійкості й підтвердження того, що в бізнесі та світі технологій завжди перемагає відвага. Команда Мінцифри розуміє важливість ролі жінок у відбудові країни та в економіці майбутнього, а також важливість використання ними діджитал-інструментів задля розвитку власних бізнесів. Такі проєкти, як «Відважна», розвивають країну підприємців — для нас це про тисячі можливостей для кожної», — поділилася Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції. 

Бізнес-акселератор «Відважна» містить 12 навчальних модулів. Серійні воркшопи провели представники Visa, 1991 Accelerator, Board, засновниця українського бренду GASANOVA та інші. Загалом навчання в програмі пройшло близько 5000 українок.

«Підприємницькі ініціативи українок, як і будь-яких інших жінок по всьому світу, потребують підтримки та захисту. Саме тому компанія Visa впродовж багатьох років реалізовує кампанії, які слугують імпульсом для жіночого бізнес-розвитку. Найбільша з них — She’s Next Empowered by Visa, під парасолькою якої шестеро амбітних учасниць сьогодні отримали гранти для динамічного розвитку власної справи. Впевнена, що Україна продовжить розвивати потужну жіночу підприємницьку спільноту, що об’єднує відданих своїй справі однодумиць та надихає на нові звершення», — прокоментувала Світлана Чирва, віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні та Молдові.

Передусім бізнес-акселератор був спрямований на те, щоби допомогти українкам створити нові або розвинути наявні бізнес-проєкти, знайти партнерів та клієнтів, покращити компетенції та розробити план капіталізації бізнесу, а також отримати менторську та експертну підтримку.  

«Підтримка стартапів та бізнесів, започаткованих жінками, сьогодні як ніколи набуває першочергового значення. В умовах воєнного стану, коли багато чоловіків-керівників та засновників компаній захищають нашу країну зі зброєю в руках, лідерки нового покоління тримають її «економічний фронт». Закладений сьогодні фундамент стійкого бізнесу під управлінням жінок, зокрема завдяки участі в цьому бізнес-акселераторі, — це не тільки нові робочі місця та підтримка держави під час війни, а й потужний драйвер розвитку після Перемоги», — зазначила Надія Омельченко, представниця вповноваженого журі, віцепрезидентка «ІТ-Інтегратор», співзасновниця бару «Лиса Гора», менторка, викладачка бізнес-школи «МІМ-Київ».

Серед критеріїв вибору переможниць:

  • спроможність втілити проєкт у життя — учасниці мали обґрунтувати покроковий план його реалізації;
  • актуальність та ефективність проєкту — ідея мала відповідати цілям акселераційної програми та вимогам ринку, позитивно впливати на український бізнес та культуру ведення підприємницької діяльності;
  • реалістичність ідеї — проєкт мав спрямовуватися на задоволення потреб цільової аудиторії та відповідати гіпотезі щодо ринкової ніші, яку компанія планує посісти;
  • конкурентні переваги — оцінювались параметри, що вирізняють компанію / продукт / послугу / бізнес-концепт серед конкурентів у вибраній ніші;
  • фінансова стратегія — учасниці мали презентувати опис конкретних напрямів розвитку компанії / продукту / послуги / бізнес-концепту, на які будуть спрямовані подальші інвестиції, а також зазначити план збільшення дохідності проєкту.

Крім того, під час фіналу «Відважної» вперше в Україні презентовано цифрове ком’юніті She's Next, яке об'єднує підприємниць з України та всього регіону Східної й Південно-Східної Європи, Центральної Азії й Кавказу. Платформа надає українкам інструменти для нетворкінгу, обміну досвідом та розширення бізнесу на міжнародному рівні.

Медіапартнерами бізнес-акселератора «Відважна» стали українські видання «Економічна правда», Dev.ua, SPEKA, Bit.ua i Vector. Інформаційний партнер: Projector creative & Tech Foundation.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт