Освіта під час війни: ЮНІСЕФ передав майже 39 тисяч ноутбуків для школярів у межах програми Коаліція девайсів

  Перегляди 241

Коаліція девайсів продовжує надавати техніку українським школярам, щоб забезпечити безперервну освіту. Адже близько 300 тисяч учнів не мають змоги навчатися онлайн, бо не мають власних ноутбуків чи планшетів.

«Через повномасштабну війну велика кількість дітей не просто не має можливості навчатися офлайн, а й втратила доступ до онлайн-навчання. Ціль Коаліції девайсів — забезпечити гаджетами дітей та вчителів з 10 областей України, щоб вони могли продовжити освітній процес. Завдяки публічному дашборду ми бачимо розподіл техніки по регіонах і школах та розуміємо потребу в девайсах. Це дає змогу прозоро забезпечувати учнів гаджетами та приймати ефективні управлінські рішення», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій.

У межах програми ЮНІСЕФ передав 38 902 ноутбуків для учнів. Гаджети для навчання розподіляють між школярами із вразливих категорій 8 областей. Ноутбуки вже отримали учні із Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Через постійні обстріли в цих регіонах навчання відбувається онлайн, тому важливо забезпечити дітей технікою якнайшвидше. Також у межах програми партнери доставляють ноутбуки в заклади освіти Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Сумської та Чернігівської областей.

«Доступ до освіти — фундаментальне право кожної дитини, — зазначив Мунір Мамедзаде, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. — Війна призвела до закриття шкіл, що ускладнило дітям доступ до їхнього основного права — права на освіту. Тому ЮНІСЕФ підтримує навчальний процес в Україні, щоб підкреслити важливість безперервної освіти для дітей у всіх форматах, у тому числі дистанційного навчання за допомогою цифрових пристроїв. Використання комплексних стратегій здатне попередити подальші освітні втрати та допоможе надолужити знання».

Коаліція девайсів — спільна ініціатива Мінцифри, МОН та Фундації Олени Зеленської з січня 2024 року. Її мета цьогоріч  — закрити критичну потребу в гаджетах для дітей і вчителів із 10 областей, у яких нині переважає дистанційне навчання. Від початку ініціативи закупили понад 45 тисячі девайсів, зокрема 700 від Amazon та 4850 від Уряду ОАЕ. У планах закрити критичну потребу в близько 90 тисяч пристроїв для дітей та вчителів. 

«Там, де очне навчання нині неможливе через близькість до фронту чи відсутність у школі укриття, наше завдання — забезпечити дітей девайсами для навчання. Гаджет для них — це і про доступ до освіти, і про спілкування з однолітками, і про можливість отримувати підтримку від вчителів. І я вдячний нашим партнерам за всю надану українським дітям допомогу. Це однозначно інвестиція у стале майбутнє», –– підкреслив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Техніку отримують вразливі категорії: діти-ВПО, діти з інвалідністю, з малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування.

«Для Фундації Олени Зеленської було важливо першочергово закрити потребу в девайсах дітей із вразливих категорій в тих областях, де вони вимушені навчатись онлайн. Сьогодні разом з коаліцією маємо черговий результат роботи, який наближає нас до спільної мети, — дати можливість учням вчитися попри війну. Дякую партнерам, які постійно долучаються та підтримують нас на шляху до цієї мети», — зазначила Ніна Горбачова, директорка Фундації Олени Зеленської.

Завдяки публічному дашборду доступ до розподілу техніки по регіонах і школах відкритий — видно, де є найбільша потреба в девайсах. Це дає змогу прозоро забезпечувати учнів гаджетами. 

Дбаємо про освіту попри виклики війни. Кожна дитина заслуговує на якісне навчання.

Ноутбуки закупили й доставили в межах проєкту підтримки Глобального партнерства в галузі освіти (GPE) та Європейського Союзу, який організували у співпраці з Міністерством освіти і науки України. До області доставлення гаджетів організував ЮНІСЕФ.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт