Будівництво без корупції: результати онлайн-послуг за перший квартал 2024 року

  Перегляди 285

Ділимося результатами роботи Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва ЄДЕССБ за 3 місяці 2024 року. У ній створюють і зберігають документи, що фіксують характеристики та стан об’єктів на різних етапах будівництва. 

Раніше будівельна сфера вважалася однією з найкорумпованіших. Люди роками не могли отримати дозволи на будівництво — паперові документи губили, підроблювали чи гальмували їх розгляд, щоб отримати хабарі. У 2020 році почалася цифровізація. Спочатку створили спеціальний реєстр і побудували Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Далі — запустили 13 будівельних послуг та кабінет Моє будівництво на порталі Дія. 

Відтоді всі процеси відбуваються онлайн. Система логує кожен крок, будь-які спроби шахрайства одразу помітні та блокуються. Будівельні послуги онлайн вже принесли державі 11,2 млрд грн антикорупційного ефекту. 

За три місяці до е-системи доєдналося 7,6 тисяч користувачів. Це архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю та інші представники будівельної спільноти. За цей час на порталі Дія вони отримали 13,3 тисяч послуг у кілька кліків. Минулого року за цей період — 8,5 тисяч. Приріст у 36% показує суттєвий попит онлайн-послуг у будівельному секторі. 

Завдяки системі українці за 3 місяці вже зареєстрували:

  • 180+ тис. відомостей про технічну інвентаризацію об’єкта;
  • 33+ тис.  дозвільних документів для початку будівельних  робіт;
  • 8,1+ тис. будівельних паспортів;
  • 6+ тис. проєктної документації об’єктів;
  • 4+ тис. документів щодо містобудівних умов та обмежень. 

Портал доступний і для журналістів, громадських активістів та простих громадян, які хочуть знайти інформацію про конкретне будівництво чи плани забудови в їхніх містах.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва — ключ до глобальної будівельної реформи. Цифровізуємо сферу, щоб українці й надалі отримували послуги зручно, прозоро й без хабарів.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт